składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (najlepiej różne rodzaje mięs)
- 200 g kiełbasy wiejskiej
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 szklanki wody
- 30 g suszonych grzybów
- 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek
- 1 jabłko - reneta lub antonówka
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku
wykonanie:
Mięso kroję w kostkę. Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażam na oleju w dużym garnku. Dodaję mięso i dokładnie je obsmażam. Dolewam 2 szklanki gorącej wody, doprawiam solą i pieprzem, zagotowuję. Następnie dodaję połamane suszone grzyby i tak pod przykryciem, na wolnym ogniu gotuję przez ok. 45 minut. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, powidła śliwkowe lub posiekane śliwki, obrane i pokrojone w kosteczkę obrane jabłko. Po wymieszaniu dodaję kiszoną kapustę (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej wypłukać na sitku lub dodać około 300 g słodkiej, poszatkowanej białej kapusty), wlewam szklankę wody, mieszam, przykrywam i gotuję do miękkości kapusty przez ok. 45 minut. Pokrojoną kiełbasę (można dodać również trochę wędzonego boczku) obsmażam razem z koncentratem pomidorowym, po czym mniej więcej w połowie gotowania dodaję do kapusty. Wszystko razem mieszam, doprawiam do smaku i zagotowuję. Gotując bigos należy pamiętać o jego częstym mieszaniu - niestety łatwo przywiera do dna. Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą.Według mnie przygotowanie dobrego bigosu powinno być rozłożone przynajmniej na 2-3 dni. Każdego dnia gotuję go przez około godzinę. Gotowy można zawekować na dłużej i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.