składniki:
- 1 duża, dość zwarta kozia broda
- sól i pieprz
składniki na tempurę:
- 2 jajka
- 400 g gazowanej wody mineralnej lub jasnego, zimnego piwa
- 320 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- olej do głębokiego smażenia
wykonanie:
Kozią brodę dzielę na mniejsze „różyczki”. Płuczę pod bieżącą wodą, po czym dokładnie strzepuję wodę i dosuszam ręcznikiem papierowym. Przy tych wszystkich czynnościach należy uważać, bo kozia broda jest bardzo krucha i łatwo się rozpada na małe kawałki. Posypuję solą i pieprzem. W naczyniu dokładnie roztrzepuję składniki na tempurę (można to wykonać mikserem lub robotem). Zanurzam w tempurze kawałki koziej brody i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę na głębokim tłuszczu po ok. 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Usmażone grzyby wyjmuję na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podaję na gorąco.