Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2 osoby
do 60 minut
składniki:
  • 200 g spaghetti
  • 100 g guanciale lub pancetty (włoskie wędliny dostępne w wybranych sklepach) lub dobrego, wędzonego boczku
  • 2 żółtka
  • 40 g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku opcjonalnie
  • pieprz do doprawienia
wykonanie:

Wędliny lub boczek kroję w drobną kostkę lub paski. Obieram ząbek czosnku i rozgniatam go nożem na desce. W misce mieszam starty parmezan i żółtka. Wrzucam pokrojony boczek na patelnię, a po chwili dodaję rozgnieciony ząbek czosnku. Smażę około 3-4 minut. Makaron gotuję w osolonej wodzie tak, by był al dente. Przy odcedzaniu odlewam pół szklanki wody z jego gotowania. Makaron wrzucam na patelnię i mieszam dokładnie, by makaron wchłonął smak boczku. Zdejmuję patelnię z ognia. Wlewam nieco wody z gotowania makaronu i dodaję masę jajeczno-serową. Całość dokładnie mieszam, dolewając w razie potrzeby wody z gotowania, aż całość będzie aksamitnie gładka i kremowa - trzeba uważać, by z masy jajeczno serowej nie zrobiła nam się jajecznica. Danie podaję posypane świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem. 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież