składniki:
- 200 g spaghetti
- 100 g guanciale lub pancetty (włoskie wędliny dostępne w wybranych sklepach) lub dobrego, wędzonego boczku
- 2 żółtka
- 40 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku opcjonalnie
- pieprz do doprawienia
wykonanie:
Wędliny lub boczek kroję w drobną kostkę lub paski. Obieram ząbek czosnku i rozgniatam go nożem na desce. W misce mieszam starty parmezan i żółtka. Wrzucam pokrojony boczek na patelnię, a po chwili dodaję rozgnieciony ząbek czosnku. Smażę około 3-4 minut. Makaron gotuję w osolonej wodzie tak, by był al dente. Przy odcedzaniu odlewam pół szklanki wody z jego gotowania. Makaron wrzucam na patelnię i mieszam dokładnie, by makaron wchłonął smak boczku. Zdejmuję patelnię z ognia. Wlewam nieco wody z gotowania makaronu i dodaję masę jajeczno-serową. Całość dokładnie mieszam, dolewając w razie potrzeby wody z gotowania, aż całość będzie aksamitnie gładka i kremowa - trzeba uważać, by z masy jajeczno serowej nie zrobiła nam się jajecznica. Danie podaję posypane świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem.