składniki:
- 1 kg schabu
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki soli
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 duże ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- szczypta cukru
- garść majeranki
- 1,5-2 litry wody
wykonanie:
W garnku mieszam majonez z musztardą. Masę rozprowadzam wodą, dodaję przyprawy i mieszam. Do tak przygotowanej zalewy wkładam mięso i na średnim ogniu doprowadzam do wrzenia, po czym gotuję pod przykryciem 10-15 minut. Wyłączam źródło ognia, a mięso pozostawiam w zalewie na całą noc. Rano ponownie doprowadzam do wrzenia, gotuję 5 minut i znów zostawiam w zalewie do całkowitego wystygnięcia. Mięso wyciągam na sito bądź durszlak, by ociekło z zalewy. Kroję na plastry i podają na zimno z sosami.