Składniki:
- opakowanie mixu sałat
- 2 jajka ugotowane na twardo
- podwójny filet z kurczaka
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 150 g tartego parmezanu
- 4 pomidory koktajlowe (może być jeden duży pokrojony w ćwiartki)
- mała surowa marchewka
- zielony ogórek
- pół puszki kukurydzy
- 200 g jogurtu greckiego
- zielony koperek
- grzanki
- 2 ząbki czosnku
- czerwona cebula
Wykonanie:
Kurczaka marynuję w ulubionych przyprawach co najmniej na 2-3 godziny przed przygotowaniem (najlepiej zostawić go w marynacie na cała noc). Grilluję go na patelni i studzę. Kroję na paski. Ugotowane jajka, obrane ze skorupek, kroję na ćwiartki. Opłukaną i osuszoną sałatę układam na talerzach, posypuję solą i pieprzem. Układam grzanki oraz fileta. Dodaję ćwiartki jajka oraz przepołowione pomidorki. Posypuję piórkami startej marchewki, startym parmezanem, kukurydzą i cebulą pokrojoną w piórka. Z jogurtu, drobno pokrojonego ogórka zielonego, zmiażdżonego czosnku, soli, pieprzu i koperku przygotowuję sos. Polewam nim sałatkę. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Dekoruję paskami zielonego ogórka.