Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 30 minut
Składniki:
  • 250 g mozzarelli w kulkach
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • 2 średnie czerwone cebule

 

Składniki na pesto bazyliowe
  • 25 g liści bazylii (zawartość tzw. 1 „doniczki” dostępnej w markecie)
  • 1/3 małego ząbka czosnku
  • 2 łyżki orzeszków – najlepiej pinii (zrumienionych na suchej patelni). Można je zastąpić pestkami dyni lub orzechami nerkowca, ewentualnie orzechami włoskimi - smak będzie jednak nieco inny
  • 10 g tartego parmezanu
  • 70 ml oliwy extra vergine
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na pesto ucieram w moździerzu lub miksuję rozdrabniaczem. Doprawiam solą morską i pieprzem. Odcedzoną z zalewy mozzarellę wkładam do miseczki. Dodaję umyte pomidorki (jeśli są duże kroję je na pół), pokrojoną w kostkę cebulę i mieszam razem z pesto. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież