Składniki:
- 250 g mozzarelli w kulkach
- 300 g pomidorów koktajlowych
- 2 średnie czerwone cebule
Składniki na pesto bazyliowe
- 25 g liści bazylii (zawartość tzw. 1 „doniczki” dostępnej w markecie)
- 1/3 małego ząbka czosnku
- 2 łyżki orzeszków – najlepiej pinii (zrumienionych na suchej patelni). Można je zastąpić pestkami dyni lub orzechami nerkowca, ewentualnie orzechami włoskimi - smak będzie jednak nieco inny
- 10 g tartego parmezanu
- 70 ml oliwy extra vergine
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pesto ucieram w moździerzu lub miksuję rozdrabniaczem. Doprawiam solą morską i pieprzem. Odcedzoną z zalewy mozzarellę wkładam do miseczki. Dodaję umyte pomidorki (jeśli są duże kroję je na pół), pokrojoną w kostkę cebulę i mieszam razem z pesto. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.