Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
składniki:
  • około 0,5 kg młodych buraków
  • 1 kg bobu (przed obraniem)
  • 200 g sera feta lub szopski
  • pół pęczka bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 limonka (lub cytryna)
  • oliwa extra vergine
  • trochę koperku lub natki fenkułu
  • sól, pieprz
  • trochę świeżego tymianku (opcjonalnie)
wykonanie:

Odcinam młode buraczki od pędów botwinki. Wrzucam do naczynia do zapiekania, dodaję nieobrane ząbki czosnku i trochę świeżego tymianku. Kropię oliwą i mieszam dłońmi, tak by oliwa pokryła całość warzyw. Piekę w 200 stopniach przez ok. 40 minut lub dłużej – w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki odstawiam do ostygnięcia (można je upiec dzień wcześniej). Bób wrzucam do wrzątku i gotuję przez ok. 2-3 minuty. Ugotowany przelewam zimną wodą i obieram ze skórki. Ze skórki obieram też buraczki. Kroję je na grubsze plastry lub większą kostkę. Na dno miski lub talerza rozkładam młode listki buraczków. Na nie rozkładam buraczki i bób. Delikatnie solę i pieprzę. W blenderze miksuję wyciśnięty ze skórki, upieczony czosnek, oliwę, sok z limonki, natkę, pieprz i ewentualnie sól (pamiętajmy, że ser jest już wystarczająco słony). Sosem polewam sałatkę. Na koniec dodaję pokruszony ser.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież