składniki:
- 1 sałata rzymska lub 1/2 lodowa
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g fasolki szparagowej – najlepiej zielonej
- 160 g tuńczyka w oliwie
- 300 g czerwonej papryki
- czarne oliwki (ilość według upodobania)
składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy (może być ta z odciśniętego tuńczyka)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 startego ząbka czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
wykonanie:
Sałatę po umyciu i osuszeniu rwę na kawałki i układam na półmisku. Na wierzchu układam kawałki ugotowanej fasolki szparagową, tuńczyka (odcedzonego z oliwy) i pokrojoną na kawałki paprykę. Na to układam ugotowane na twardo jajka (obrane i pokrojone na połówki). Wierzch posypuję oliwkami. Można też posypać pokrojoną czerwoną cebulą. Wszystkie składniki na sos mieszam energicznie rózgą. Tuż przed podaniem polewam po sałatce.