Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
ziemniaki
średnio trudne
2-4 osoby
do 30 minut
Składniki:
  • 4 duże ziemniaki,
  • 15 dag chudego boczku lub wędzonej kiełbasy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 150 ml kwaśnej śmietany lub 2-3 łyżki majonezu
  • ostra mielona papryka,
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz mielony (biały, czarny, czerwony)
  • szczypiorek

 

Wykonanie:

Ziemniaki myję, gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i studzę. Wędlinę kroję w drobną kostkę. Umytą paprykę podzielam na ćwiartki, wykrawam ogonek i gniazdo nasienne, kroję w kostkę. Natkę mieszam ze śmietaną lub majonezem, przyprawiam na ostro pieprzem i papryką. Ziemniaki przekrawam na pół, wydrążam łyżeczką tak, żeby została warstwa o grubości około 1 cm. Wydrążony miąższ gniotę, mieszam z kabanosami i kwaśną śmietaną (majonezem), doprawiam solą, pieprzem i papryką. Taką masą napełniam wydrążone ziemniaki i zapiekam przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰C. Posypuję szczypiorkiem.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież