Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 15 dag chudego boczku lub wędzonej kiełbasy,
- 1 czerwona papryka,
- 150 ml kwaśnej śmietany lub 2-3 łyżki majonezu
- ostra mielona papryka,
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz mielony (biały, czarny, czerwony)
- szczypiorek
Wykonanie:
Ziemniaki myję, gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i studzę. Wędlinę kroję w drobną kostkę. Umytą paprykę podzielam na ćwiartki, wykrawam ogonek i gniazdo nasienne, kroję w kostkę. Natkę mieszam ze śmietaną lub majonezem, przyprawiam na ostro pieprzem i papryką. Ziemniaki przekrawam na pół, wydrążam łyżeczką tak, żeby została warstwa o grubości około 1 cm. Wydrążony miąższ gniotę, mieszam z kabanosami i kwaśną śmietaną (majonezem), doprawiam solą, pieprzem i papryką. Taką masą napełniam wydrążone ziemniaki i zapiekam przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰C. Posypuję szczypiorkiem.