Składniki:
- 10 młodych ugotowanych ziemniaków,
- 2 pęczki szparagów,
- 6 plastrów szynki konserwowej,
- 2 łyżki bitej śmietany,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 4 łyżki majonezu,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżeczki octu winnego,
- sól,
- pieprz
Wykonanie:
Szparagi obieram, myję i gotuję. Odcedzam i studzę. Na każdym plastrze szynki układam po kilka sztuk szparagów i zawijam. Majonez mieszam ze śmietaną, octem, musztardą, doprawiam solą i cukrem. Ziemniaki kroję w plasterki, polewam sosem i posypuję zieleniną. Delikatnie mieszam. Obkładam szparagi w szynce wianuszkiem sałatki z ziemniaków.