Składniki:
- 1 kg ryby (ja wybieram dorsza),
- 2 czerwone cebule,
- 8 średnich korniszonów,
- 1 słoik papryki czerwonej konserwowej,
- mąka do panierki
Składniki na zalewę:
- 2 szklanki zimnej wody,
- 6 łyżek octu,
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki ketchupu,
- 2 łyżki cukru,
- 1/3 szklanki oleju,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rybę filetuję z ości, kroję na kawałki, doprawiam solą i pieprzem lub gotową przyprawą do ryb, po czym panieruję w mące i smażę na złoty kolor. Składniki z zalewy łączę i zagotowuję. Obraną cebulę kroję w piórka, ogórki w talarki, a paprykę w paseczki. Przekładam, najlepiej w szklanym w naczyniu: ryba, cebula, ogórek, papryka, połowa gorącej jeszcze zalewy i znowu ryba, ogórek, papryka i reszta zalewy. Odstawiam do lodówki na 48 godzin.