Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 kostki margaryny
- 1 szklanka piwa
Składniki na farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g grzybów (najlepiej suszonych, leśnych)
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki "jarzynki"
- oliwa lub masło
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kapustę kiszoną kroję, po czym gotuję w wodzie z dodatkiem "jarzynki". Cebulę pokrojoną w kostkę smażę na maśle lub oliwie. Grzyby kroję w kostkę i dodaję do cebuli (leśne suszone wcześniej moczę i gotuję w osolonej wodzie). Wszystko razem mieszam i dodaję do ugotowanej, odcedzonej kapusty. Ze składników na ciasto dokładnie wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję je na grubość około 1/2 cm prostokątny placek. Rozkładam farsz, zwijam dłuższe boki prostokąta w roladę, po czym kroję na paszteciki. Piekę je 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż się ładnie zrumienią.
Komentarze