Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 30 minut
Składniki:
  • 6 średnich pomidorów
  • 250 g szynki
  • 200 g ugotowanego makaronu - najlepiej małego np. kółeczka
  • 1 średni zielony ogórek
  • 1 cebula
  • zielenina: szczypiorek, koperek, pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Umyte pomidory osuszam. Odcinam wierzchołki, wydrążam miąższ łyżeczką, uważając, by nie uszkodzić skórki. Solę i pieprzę wnętrze pomidorów. Odwracam pomidory "do góry nogami", by spłynął z nich sok. Ugotowany makaron mieszam z pokrojonymi w kostkę: szynką, cebulą i ogórkiem. Dodaję majonez i posiekany koperek, szczypiorek lub pietruszkę oraz zmiażdżony czosnek. Doprawiam solą i pieprzem. Pomidory delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym i nakładam w nie przygotowany farsz makaronowy. Po napełnieniu przykrywam odciętym wierzchołkiem.

Komentarze  


#2 Hotka 2015-08-25 14:09
Oczywiście :) ja miąższ miksuję i doprawiam do smaku solą i pieprzem po czym schładzam - gotowy do picia na upalny dzień. Jest to też baza do sosu pomidorowego lub zupy :)
Cytować
#1 ja 2015-08-21 15:22
A co z zawartością pomidorków? Trochę nie przystoi na prawdziwego kucharza aby marnować jakiś składnik....
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież