Składniki:
- 6 średnich pomidorów
- 250 g szynki
- 200 g ugotowanego makaronu - najlepiej małego np. kółeczka
- 1 średni zielony ogórek
- 1 cebula
- zielenina: szczypiorek, koperek, pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki gęstego majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Umyte pomidory osuszam. Odcinam wierzchołki, wydrążam miąższ łyżeczką, uważając, by nie uszkodzić skórki. Solę i pieprzę wnętrze pomidorów. Odwracam pomidory "do góry nogami", by spłynął z nich sok. Ugotowany makaron mieszam z pokrojonymi w kostkę: szynką, cebulą i ogórkiem. Dodaję majonez i posiekany koperek, szczypiorek lub pietruszkę oraz zmiażdżony czosnek. Doprawiam solą i pieprzem. Pomidory delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym i nakładam w nie przygotowany farsz makaronowy. Po napełnieniu przykrywam odciętym wierzchołkiem.
Komentarze