Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 kostki margaryny
  • 1 szklanka piwa

 

Składniki na farsz:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g grzybów (najlepiej suszonych, leśnych)
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżeczki "jarzynki"
  • oliwa lub masło
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie: 

Kapustę kiszoną kroję, po czym gotuję w wodzie z dodatkiem "jarzynki". Cebulę pokrojoną w kostkę smażę na maśle lub oliwie. Grzyby kroję w kostkę i dodaję do cebuli (leśne suszone wcześniej moczę i gotuję w osolonej wodzie). Wszystko razem mieszam i dodaję do ugotowanej, odcedzonej kapusty. Ze składników na ciasto dokładnie wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję je na grubość około 1/2 cm prostokątny placek. Rozkładam farsz, zwijam dłuższe boki prostokąta w roladę, po czym kroję na paszteciki. Piekę je 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż się ładnie zrumienią.

Komentarze  


#2 Hotka 2016-04-02 18:27
Cieszę się bardzo Krysiu że smakowała Wam moja szynka :))) co do ciasta to wypróbuj to piwne - też Ci z pewnością wyjdzie :) pozdrawiam :)
Cytować
#1 Krystyna 2016-04-01 21:54
Robię podobny farsz do krokietów z naleśników. Bo to jest jedyne ciasto, które mi wychodzi. I muszę Ci się pochwalić, że na święta robiłam swoją szynkę i była - pyszna!
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież