składniki:
- 2 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3-4 jajka
- 3-4 ogórki konserwowe
- 200 g startego żółtego sera
- 1 cebula
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka łagodnej musztardy
- szczypiorek
- natka pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny mielony
wykonanie:
Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram. Tuńczyka, groszek i kukurydzę odsączam z zalew. Ogórki i cebulę kroję w kosteczkę. Białka ugotowanych jajek ścieram przez duże oczka, a żółtka przez drobne oczka. Majonez mieszam z jogurtem i musztardą. Doprawiam solą i pieprzem. Szczypiorek i pietruszkę siekam. W małych salaterkach lub słoiczkach układam warstwami: groszek, białka, tuńczyk, kukurydza, ogórek, cebula, ser, sos musztardowy, zielenina, żółtka. Sałatkę można podawać od razu.