Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 duże białe cebule
  • 1 zwykła bułka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • imbir w proszku
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • sól
  • jałowiec
  • majeranek
składniki na konfiturę z czerwonej cebuli
  • 50 g masła
  • 4 średnie czerwone cebule pokrojone w piórka
  • ¼ szklanka cukru
  • ¾ szklanki czerwonego wina
  • ¼ szklanki porto
  • ¼ szklanki octu z czerwonego wina
wykonanie:

Mięso kroję na kawałki i wraz z pokrojoną cebulą wkładam do nagrzanego garnka. Dodaję szklankę wody, 3 liście laurowe, dużą łyżkę majeranku, sól i smalec. Duszę na wolnym ogniu około 50 minut. Dodaję wątróbkę i duszę kolejne 15 minut. Przekładam mięso i wątróbkę do innego naczynia do przestudzenia (liście laurowe wyrzucam), a do tego samego garnka dodaję bułkę podzieloną na kawałki. Zostawiam aż wsiąknie w nią cały płyn od smażenia. Ostudzone mięso, wątróbkę i bułkę przepuszczam przez maszynką do mięsa. Gotową masę doprawiam utartymi w moździerzu przyprawami. Dodaję do masy 3 żółtka, olej i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszam. Ubijam białka, wlewam do masy i ponownie delikatnie mieszam. Gotową masę przekładam do podłużnej formy (lub dwóch mniejszych). Można masę przełożyć również do małych słoiczków. Piekę w nagrzanym piekarniku (około 45 minut w temperaturze 170 stopni). Na patelni roztapiam masło. Smażę na nim cebulę z cukrem przez około 20 minut. Wlewam wino, porto i ocet. Zagotowuję, po czym duszę bez przykrycia około 20-30 min, aż całość zgęstnieje. Studzę. Zimny pasztet podaję z cebulową konfiturą.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież