składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej
- 250 g wątróbki drobiowej
- 1 łyżka smalcu
- 2 duże białe cebule
- 1 zwykła bułka
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- liść laurowy
- gałka muszkatołowa
- imbir w proszku
- pieprz
- ziele angielskie
- sól
- jałowiec
- majeranek
składniki na konfiturę z czerwonej cebuli
- 50 g masła
- 4 średnie czerwone cebule pokrojone w piórka
- ¼ szklanka cukru
- ¾ szklanki czerwonego wina
- ¼ szklanki porto
- ¼ szklanki octu z czerwonego wina
wykonanie:
Mięso kroję na kawałki i wraz z pokrojoną cebulą wkładam do nagrzanego garnka. Dodaję szklankę wody, 3 liście laurowe, dużą łyżkę majeranku, sól i smalec. Duszę na wolnym ogniu około 50 minut. Dodaję wątróbkę i duszę kolejne 15 minut. Przekładam mięso i wątróbkę do innego naczynia do przestudzenia (liście laurowe wyrzucam), a do tego samego garnka dodaję bułkę podzieloną na kawałki. Zostawiam aż wsiąknie w nią cały płyn od smażenia. Ostudzone mięso, wątróbkę i bułkę przepuszczam przez maszynką do mięsa. Gotową masę doprawiam utartymi w moździerzu przyprawami. Dodaję do masy 3 żółtka, olej i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszam. Ubijam białka, wlewam do masy i ponownie delikatnie mieszam. Gotową masę przekładam do podłużnej formy (lub dwóch mniejszych). Można masę przełożyć również do małych słoiczków. Piekę w nagrzanym piekarniku (około 45 minut w temperaturze 170 stopni). Na patelni roztapiam masło. Smażę na nim cebulę z cukrem przez około 20 minut. Wlewam wino, porto i ocet. Zagotowuję, po czym duszę bez przykrycia około 20-30 min, aż całość zgęstnieje. Studzę. Zimny pasztet podaję z cebulową konfiturą.