Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g margaryny Kasia
- 50-100 g drożdży
- 4 żółtka
- 1/4 litra mleka
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Składniki na masę makową:
- 500 g maku
- 300-400 g cukru
- 100 g margaryny
- 4 białka olejek migdałowy
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 140 g mąki
- 90 g cukru
Wykonanie:
Mak parzę i 2 razy mielę, dodaję cukier, roztopiony tłuszcz, ubite białka i olejek. Można do niej dodać też zmielone orzechy, migdały i rodzynki. Masę dzielę na 4 części. Przygotowuję ciasto, jak inne ciasta drożdżowe (robię rozczyn z drożdży i ciepłego mleka, po czym łączę z roztrzepanymi żółtkami, cukrem, mąką, roztopioną margaryną, cukrem waniliowym i solą). Po wyrośnięciu dzielę ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkowuję na prostokąt o długości blaszki. Na 2/3 powierzchni nakładam masę makową, następnie ostrożnie zwijam (wolną część nakładam na mak, a część z makiem na wierzch). Po zwinięciu dokładnie nakłuwam całość widelcem. Nakładam kruszonkę (wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie rozgniatam palcami). Piekę w temp w 180°C przez ok. 45 minut. Po wystygnięciu lukruję. Z całej porcji wychodzą cztery makowce.