Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g margaryny Kasia
  • 50-100 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1/4 litra mleka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
Składniki na masę makową:
  • 500 g maku
  • 300-400 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 4 białka olejek migdałowy
Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 140 g mąki
  • 90 g cukru

 

Wykonanie:

Mak parzę i 2 razy mielę, dodaję cukier, roztopiony tłuszcz, ubite białka i olejek. Można do niej dodać też zmielone orzechy, migdały i rodzynki. Masę dzielę na 4 części. Przygotowuję ciasto, jak inne ciasta drożdżowe (robię rozczyn z drożdży i ciepłego mleka, po czym łączę z roztrzepanymi żółtkami, cukrem, mąką, roztopioną margaryną, cukrem waniliowym i solą). Po wyrośnięciu dzielę ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkowuję na prostokąt o długości blaszki. Na 2/3 powierzchni nakładam masę makową, następnie ostrożnie zwijam (wolną część nakładam na mak, a część z makiem na wierzch). Po zwinięciu dokładnie nakłuwam całość widelcem. Nakładam kruszonkę (wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie rozgniatam palcami). Piekę w temp w 180°C przez ok. 45 minut. Po wystygnięciu lukruję. Z całej porcji wychodzą cztery makowce.

Karolina Kotecka
z Krotoszyna

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież