Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 5 jajek
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g szpinaku mrożonego
Składniki na masę:
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 3 śmietan fixy
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka agrestowa
- owoc granatu
Wykonanie:
Jajka ubijam z cukrem, dodaję olej, mąkę z proszkiem i cały czas miksując dodaję zmiksowany szpinak. Piekę około 1 godziny w 180 stopniach. Do ubitej śmietany dodaję śmietan fix i tężejącą galaretką agrestową. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na pół. Jedną część smaruję masą śmietanową. Drugą połowę ciasta kruszę i posypuję nim śmietanę. Wierzch posypuję pestkami granatu lub układam ciasteczka w kształcie grzybków.
Grażyna Fengler
KGW Nowy Sielec
KGW Nowy Sielec