Składniki na ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 400 g herbatników
Składniki na nadzienie:
- 400 g ciemnej czekolady
- 400 ml kremówki
- 2 jajka
- 6 łyżek wody
Składniki do dekoracji:
- czekolada
Wykonanie:
Herbatniki kruszę i mieszam z masłem. Masą wylepiam dno formy i wstawiam do lodówki. Czekoladę rozpuszczam na parze. Kremówkę podgrzewam, dodaję jajka, przelewam do miski z czekoladą i mieszam. Dodaję wodę i przekładam do formy z ciastem. Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Zostawiam do ostygnięcia w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Ozdabiam wypiek kawałkami czekolady. Wstawiam na minimum 8 godzin do lodówki.
Joanna Fengler
KGW Pawłowo