Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki do nasączenia biszkoptu:
  • 1 szklanka truskawek
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
Składniki na masę śmietankową:
  • 400 ml śmietany kremówki (36%)
  • 500 g serka mascarpone (2 opakowania)
  • 5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • około 1 kg świeżych truskawek, umytych, obranych i przekrojonych na pół
Pozostałe składniki:

Wykonanie:

Z truskawek, wody i cukru gotuję syrop. Całkowicie wystudzony biszkopt kroję na 3 blaty, po czym go nasączam syropem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywną masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Dodaję do masy serek mascarpone i dokładnie mieszam na gładką masę. Biszkopt przekładam gotową masą. Wierzch i boki również smaruję masą śmietankową. Ozdabiam truskawkami i dla kontrastu kawałkami brzoskwiń lub kiwi. Boki można też udekorować płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami. Przed podaniem schładzam tort przez co najmniej 2 godziny.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież