Składniki do nasączenia biszkoptu:
- 1 szklanka truskawek
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
Składniki na masę śmietankową:
- 400 ml śmietany kremówki (36%)
- 500 g serka mascarpone (2 opakowania)
- 5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- około 1 kg świeżych truskawek, umytych, obranych i przekrojonych na pół
Pozostałe składniki:
Wykonanie:
Z truskawek, wody i cukru gotuję syrop. Całkowicie wystudzony biszkopt kroję na 3 blaty, po czym go nasączam syropem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywną masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Dodaję do masy serek mascarpone i dokładnie mieszam na gładką masę. Biszkopt przekładam gotową masą. Wierzch i boki również smaruję masą śmietankową. Ozdabiam truskawkami i dla kontrastu kawałkami brzoskwiń lub kiwi. Boki można też udekorować płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami. Przed podaniem schładzam tort przez co najmniej 2 godziny.