Składniki na zielony biszkopt:
- 450 g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach)
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 2 kostki sera typu „krówka”
- 500 ml śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
- 2 spore garści liści mięty
- 4 krople aromatu miętowego
- 1 lub 2 krople zielonego barwnika
Reszta składników:
- 1 zielona galaretka
- zielone owoce
Wykonanie:
Rozmrażam szpinak i odsączam z wody. Miksuję jajka z cukrem, wlewam powoli olej dalej mieszając. Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodaję szpinak i mieszam łyżką. Wlewam do formy i piekę ok. 1 godz. do tzw. „suchego patyczka” w temperaturze 180°C. Miętę oraz 2 łyżki cukru miksuję blenderem. Do powstałej pasty dodaję aromat miętowy i kroplę zielonego barwnika. Galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki przegotowanej wody. Ser ucieram z cukrem i dodaję ubitą śmietanę. Powstałą masę dzielę na dwie porcje. Do jednej dodaję schłodzoną galaretkę, a do drugiej zmiksowaną miętę, aromat miętowy, zielony barwnik i żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach ciepłej wody. Zielony biszkopt dzielę na pół. Jeden będzie jako spód, na który na przemian wylewam: masa serowa - masa miętowa - masa serowa - masa miętowa i tak parę razy, aż powstanie wzór zebry (odrobinę masy zostawiam do posmarowania wierzchu placka). Drugim biszkoptem nakrywam masę. Smaruję ją resztą masy. Układam zielone owoce, np. winogrona i zalewam tężejącą galaretką.