Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki (np. pszennej tortowej)
  • 150 g masła, schłodzonego (lub 130 g masła i 20 g smalcu lub margaryny),
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Składniki na krem:
  • 1 budyń - waniliowy lub malinowy
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 ml kremówki
  • 30 dag malin

Dodatkowe składniki:
  • ok. 0,5 kg świeżych malin

Wykonanie:

Ze składników na ciasto, zagniatam masę i schładzam około pół godziny w lodówce. Rozwałkowuję je i rozkładam w okrągłej formie. Okrywam je folią aluminiową i wysypuję fasolką, aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 15 minut, następnie usuwam folię wraz z obciążeniem i piekę przez kolejne 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjmuję z piekarnika i studzę. Budyń mieszam w szklance mleka, a pozostałe mleko zagotowuję z cukrem waniliowym. Rozmieszany budyń wlewam do gorącego mleka, dobrze mieszam i chwilę gotuję. Schładzam - od czasu do czasu mieszając, żeby nie utworzył się kożuch. Kremówkę ubijam na sztywno, po czym delikatnie mieszam z budyniem. Przelewam na ciasto, a na wierzchu układam maliny. Posypuję cukrem pudrem.

Komentarze  


#2 Hotka 2016-03-06 19:00
Witam :) może to być najzwyklejsza sucha fasolka - bez różnicy jaki rodzaj. W sklepach gospodarstwa domowego (lub internecie) można też kupić specjalne ciężarki - ceramiczne lub metalowe.
Cytować
#1 ilona 2016-03-05 08:53
Mogę wiedzieć jaka fasolka wykladamy yo ciasto? Czy musi byc fasolka??
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież