Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki na masę makową:
  • 50 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 6 białek
  • 4 łyżki miodu
  • 250 ml mleka słodkiego
  • olejek migdałowy
  • bakalie

 

Składniki na masę orzechową:
  • 40 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 30 dag mielonych orzechów włoskich
  • 250 ml mleka
  • 6 żółtek
  • spirytus

 

Składniki na masę śmietanową:
  • 1 litr śmietany
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki żelatyny

 

Składniki na biszkopt:
  • 9 jajek
  • 33 dag cukru
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na polewę czekoladową:
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • odrobina gęstej śmietany 

 

Wykonanie:

Z podanych składników na biszkopt piekę ciasto. Wszystkie składniki do masy makowej mieszam i smażę na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstej masy. Ze składników z masy orzechowej: mleko zagotowuję, zalewam nim orzechy. Masło ucieram z cukrem i żółtkami. Dodaję spirytus i ostudzone orzechy. Z masy śmietanowej: śmietanę ubijam z 6 łyżkami cukru. Dodaję rozpuszczoną w odrobinie mleka żelatynę. Biszkopt rozcinam na 4 części. Przekładam warstwami: biszkopt, masa makowa, biszkopt, masa orzechowa, biszkopt, masa śmietanowa, biszkopt. Wierzch polewam polewą czekoladową - czekolady z odrobiną śmietany rozpuszczam do uzyskania jednolitej konsystencji.

Alina Rolnik
KGW Siedlec

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież