Składniki na masę makową:
- 50 dag maku
- 20 dag cukru
- 6 białek
- 4 łyżki miodu
- 250 ml mleka słodkiego
- olejek migdałowy
- bakalie
Składniki na masę orzechową:
- 40 dag masła
- 20 dag cukru
- 30 dag mielonych orzechów włoskich
- 250 ml mleka
- 6 żółtek
- spirytus
Składniki na masę śmietanową:
- 1 litr śmietany
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki żelatyny
Składniki na biszkopt:
- 9 jajek
- 33 dag cukru
- 20 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę czekoladową:
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada gorzka
- odrobina gęstej śmietany
Wykonanie:
Z podanych składników na biszkopt piekę ciasto. Wszystkie składniki do masy makowej mieszam i smażę na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstej masy. Ze składników z masy orzechowej: mleko zagotowuję, zalewam nim orzechy. Masło ucieram z cukrem i żółtkami. Dodaję spirytus i ostudzone orzechy. Z masy śmietanowej: śmietanę ubijam z 6 łyżkami cukru. Dodaję rozpuszczoną w odrobinie mleka żelatynę. Biszkopt rozcinam na 4 części. Przekładam warstwami: biszkopt, masa makowa, biszkopt, masa orzechowa, biszkopt, masa śmietanowa, biszkopt. Wierzch polewam polewą czekoladową - czekolady z odrobiną śmietany rozpuszczam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Alina Rolnik
KGW Siedlec