Składniki na ciasto:
- 25 dag maku
- 25 dag cukru pudru
- 8 jajek
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy
- cukier waniliowy
- 5 dag bułki tartej
Wykonanie:
Cukier ucieram z żółtkami. Dodaję stopniowo zmielony dwukrotnie mak, miód, olejek, cukier waniliowy, bułkę tartą i na końcu ubite białka. Piekę 50 minut w temperaturze 200⁰C.
Składniki na masę:
- 25 dag masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 50 dag jabłek
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 kieliszek wódki
Wykonanie:
Jabłka ścieram na tarce. Masło, żółtka, cukier ucieram, dodaję stopniowo jabłka. Na końcu dodaję bułkę tartą i wódkę. Przekładam ciasto dwukrotnie masą. Dekoruję według uznania.
Karolina Salamon
KGW Czechnów
KGW Czechnów