Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 60 minut

Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego - może być mrożone
  • 5 dużych jabłek
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 5 łyżek rodzynek
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
Wykonanie:

Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Mieszam z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodaję rodzynki, cukier, cynamon, orzechy, łyżkę mąki pszennej i dokładnie mieszam. Rozmrożone ciasto rozkładam na stolnicy. Dzielę je na 12 części. Na każdą nakładam nadzienie jabłkowe, składam końcami do środka, by utworzyły się „poduszeczki”. Przekładam na blachę i smaruję roztrzepanym jajkiem. Posypuję brązowym cukrem lub po upieczeniu smaruję lukrem. Piekę w temperaturze 220ºC przez około 20-23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące.

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież