Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego - może być mrożone
- 5 dużych jabłek
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 5 łyżek rodzynek
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
Wykonanie:
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Mieszam z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodaję rodzynki, cukier, cynamon, orzechy, łyżkę mąki pszennej i dokładnie mieszam. Rozmrożone ciasto rozkładam na stolnicy. Dzielę je na 12 części. Na każdą nakładam nadzienie jabłkowe, składam końcami do środka, by utworzyły się „poduszeczki”. Przekładam na blachę i smaruję roztrzepanym jajkiem. Posypuję brązowym cukrem lub po upieczeniu smaruję lukrem. Piekę w temperaturze 220ºC przez około 20-23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące.