Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- około 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/4 szklanki ciemnego, brązowego cukru (może być trzcinowy)
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2,5 szklanki płatków owsianych
Wykonanie:
Masło miksuję z białym cukrem do jasnej puszystej masy. Dodaję cukier brązowy i jajko. Po dokładnym zmiksowaniu wsypuję resztę składników i dokładnie mieszam. Masę nabieram łyżeczką i formuję ją w rękach w kulkę. Układam na natłuszczonej blasze, spłaszczam i piekę w 180 stopniach C od 15 do 17 minut do lekkiego zbrązowienia ciastek. Po wyciągnięciu odczekuję kilka minut do zastygnięcia ciastek, po czym ją zdejmuję je z blachy. Można je polać czekoladą, ale smaczne są również bez żadnej dekoracji.
Ola Dmyterko
z Chojna