Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • około 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki ciemnego, brązowego cukru (może być trzcinowy)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych

 

Wykonanie:

Masło miksuję z białym cukrem do jasnej puszystej masy. Dodaję cukier brązowy i jajko. Po dokładnym zmiksowaniu wsypuję resztę składników i dokładnie mieszam. Masę nabieram łyżeczką i formuję ją w rękach w kulkę. Układam na natłuszczonej blasze, spłaszczam i piekę w 180 stopniach C od 15 do 17 minut do lekkiego zbrązowienia ciastek. Po wyciągnięciu odczekuję kilka minut do zastygnięcia ciastek, po czym ją zdejmuję je z blachy. Można je polać czekoladą, ale smaczne są również bez żadnej dekoracji. 

 

Ola Dmyterko
z Chojna

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież