Składniki na zapiekany słonecznik:
- 300 g obranego słonecznika
- 1/2 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mleka
Składniki na krem:
- 250 g margaryny
- 1 puszka masy krówkowej
Pozostałe składniki:
- ciemny biszkopt z 6 jajek
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fix-y
Wykonanie:
Słonecznik mieszam z roztopioną margaryną, cukrem i mlekiem. Wylewam na blachę i zapiekam na złoty kolor w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut. Studzę, po czym kruszę na małe kawałki. Margarynę ucieram z masa krówkową. Dodaje pokruszony upieczony słonecznik. Biszkopt kroję na pół i przekładam masą słonecznikową. Masę przykrywam drugą częścią biszkoptu. Ubijam śmietanę z cukrami i śmietan-fix-em. Rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Posypuję wiórkami czekoladowymi lub polewam polewą czekoladową. Czasem prażę więcej słonecznika i posypuję nim wierzch ciasta.