Składniki na masę serową:
- 400 g masy kajmakowej
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 36%
Składniki na masę migdałową:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
Pozostałe składniki:
- okrągły biszkopt z 5 jajek
- puszka gruszek w syropie (mogą też być z kompotu)
- 1 szklanka ponczu (likier migdałowy Amaretto mieszam z przegotowaną wodą. Do płynu można też dodać odrobinę syropu z gruszek)
Wykonanie:
Przygotowuję słodkie chipsy z gruszek: umyte, nieobrane owoce kroję na cienkie plastry. Przekładam na papier do pieczenia, posypuję cukrem. Piekę w temperaturze 170ºC aż do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłe ściągam z blachy i przekładam na kratkę do wystudzenia. Wystudzony biszkopt kroję na 3 blaty. Chłodną masę kajmakową miksuję z zimnym serkiem i kremówką do momentu otrzymania gęstego kremu (nie może spływać z łyżki). Dzielę go na dwie części. Schłodzone składniki na masę migdałową również ubijam tak długo, aż powstanie gęsty krem. Odcedzone i osuszone na ręczniku papierowym gruszki, kroję w kostkę. Pierwszy blat tortu delikatnie ponczuję. Na to wykładam część kremu kajmakowego, w który wciskam kawałki gruszek. Przykrywam drugim blatem biszkoptowym, ponczuję i ponownie smaruję drugą częścią kremu kajmakowego, w który znów wciskam kawałki gruszek. Przykrywam ostatnim blatem biszkoptowym, ponczuję. Boki i wierzch tortu wykładam kremem śmietankowym. Schładzam w lodówce. Przed podaniem całość dekoruję gruszkowymi chipsami.