składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- kilka kropel wanilii
- 1 szklanka oliwy
- 1 słoiczek (ok. 200-250 ml) niezbyt sztywnych powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżki sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonej kawy
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów
- 0,5 szklanki rodzynek
wykonanie:
Jajka ubijam z cukrem (jak na biszkopt). Dodaję oliwę, wanilię, powidła, mleko, sodę i delikatnie mieszam. Na koniec dodaję sypkie, przesiane przez sito produkty oraz orzechy i rodzynki. Po dokładnym wymieszaniu wylewam do foremek babkowych (2 sztuki). Piekę około 50-60 minut w 180 stopniach. Jeszcze cieple ciasto polewam ciemną lub białą czekoladą albo lukrem. Dekoruję według uznania.