Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
2-4 osoby
więcej niż 2 godziny
Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (kartoflanki)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
składniki na sos:
  • 200 g czerwonych, kwaśnych owoców: malin, porzeczek lub wiśni (mogą być mrożone)
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka wody
składniki na krem:
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki gęstego waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
ponadto:
  • świeże owoce: truskawki, jagody, maliny, borówki
wykonanie:

Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej! Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym bardzo powoli stopniowo dodaję cukier, cały czas ubijając. Należy to robić do momentu powstania sztywnej, błyszczącej piany. Zajmuje to kilkanaście minut, ale naprawdę warto. Na koniec dodaję sok z cytryny i cały czas mieszając – już na najniższych obrotach dodaję przesianą skrobię ziemniaczaną. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Rysuję na nim okręgi o średnicy około 22 cm pamiętając, że beza nam urośnie. Wykładam masę bezową, formując bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Można do tego też wykorzystać rękaw cukierniczy. Wstawiam do nagrzanego do 160ºC piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 120ºC i piekę przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin. Czas ten różni się w zależności od piekarnika oraz od tego, czy chcemy mieć bezę jasną, mocno chrupiącą z zewnątrz, a piankową w środku. Po ukończeniu pieczenia uchylam lekko piekarnik i tak studzę bezę. Pamiętajcie, że aby zrobić dobrą bezę potrzebujemy czasu - robiąc ją nie możemy się spieszyć. 

W międzyczasie przygotowuję sos owocowy. Owoce zagotowuje z woda i cukrem. Do gotującej masy dodaję skrobię rozrobioną w łyżce wody. Zagotowuję i odstawiam do przestudzenia.

Wszystkie składniki na krem umieszczam w misie miksera i ubijam na jednolitą masę.

Wystudzoną bezę przekładam na talerze. Na nią wykładam masę śmietankową z wanilią i sos owocowy. Wierzch ozdabiam świeżymi owocami.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież