składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
- 15 dkg cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka tłuszczu (smalec)
- 4 łyżki miodu
składniki na krem:
- pół litra mleka
- 3 łyżki kaszki manny
- 250 g masła
- 20 dkg cukru
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
składniki na polewę:
- 200 g śmietany 30%
- 125 g margaryny lub masła
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny (rozpuścić w odrobinie ziemnej wody)
dodatkowo:
- kwaśna konfitura lub dżem (np. malinowa, śliwkowa, wiśniowa, z czarnej porzeczki)
wykonanie:
Miód roztapiam z tłuszczem. Dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto jak na makaron. Dzielę na 3 części i rozwałkowuję. Każdy placek piekę osobno na złoty kolor. Odkładam do wystudzenia. Kaszkę gotuję na mleku. Studzę. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję żółtka i porcjami zimną kaszkę. Masą przekładam poszczególne blaty. Ostatni blat od spodu smaruję konfiturą i dopiero układam na wierzch placka. Placek należy przygotować przynajmniej na 3 dni wcześniej przed planowanym podaniem. Przed podaniem całość polewam polewą czekoladową (wszystkie składniki - oprócz żelatyny zagotowuję cały czas mieszając - dopiero potem dodaję rozpuszczoną żelatynę) i dekoruję według uznania.
Karolina Maćkowiak "Fajne Babki" Zawady