Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
składniki na ciasto:
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 15 dkg cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec)
  • 4 łyżki miodu

 

składniki na krem:
  • pół litra mleka
  • 3 łyżki kaszki manny
  • 250 g masła
  • 20 dkg cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
składniki na polewę:
  • 200 g śmietany 30%
  • 125 g margaryny lub masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny (rozpuścić w odrobinie ziemnej wody)
dodatkowo:
  • kwaśna konfitura lub dżem (np. malinowa, śliwkowa, wiśniowa, z czarnej porzeczki)
wykonanie:

Miód roztapiam z tłuszczem. Dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto jak na makaron. Dzielę na 3 części i rozwałkowuję. Każdy placek piekę osobno na złoty kolor. Odkładam do wystudzenia. Kaszkę gotuję na mleku. Studzę. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję żółtka i porcjami zimną kaszkę. Masą przekładam poszczególne blaty. Ostatni blat od spodu smaruję konfiturą i dopiero układam na wierzch placka. Placek należy przygotować przynajmniej na 3 dni wcześniej przed planowanym podaniem. Przed podaniem całość polewam polewą czekoladową (wszystkie składniki - oprócz żelatyny zagotowuję cały czas mieszając - dopiero potem dodaję rozpuszczoną żelatynę) i dekoruję według uznania.

Karolina Maćkowiak "Fajne Babki" Zawady

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież