Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

łatwe
4-6 osób
do 60 minut
składniki:
  • 500 g tłustego twarogu
  • 200 g gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżka cukru wanilinowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
pozostałe składniki:
  • 1 litr oleju roślinnego
  • cukier puder
wykonanie:

Twaróg, śmietanę, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy miksuję. Dodaję mąkę i sodę, po czym dokładnie mieszam na gładką masę. Robię to robotem kuchennym lub ręcznie do połączenia wszystkich składników. Z ciasta lepię kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucam do rozgrzanego oleju. Porcje ciasta można wrzucać bezpośrednio do garnka również łyżką. Smażę na złoty kolor po około 1,5 minuty z każdej strony. Wyciągam łyżką cedzakową i układam na ręczniku papierowym. Po odsączeniu przekładam na talerz i posypuję cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież