Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

Składniki:
  • 200 g serka mascarpone (ewentualnie białego mielonego serka)
  • 2-3 łyżki miodu
  • 200 g pierników (najlepiej bez polewy)
  • do posypki: wiórki kokosowe, kakao, zmielone orzechy

 

Wykonanie:

Do malaksera wrzucam pierniki i miksuję. Można je też włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Dodaję do nich serek i miód. Wyrabiam masę, która powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Odstawiam na co najmniej 30 minut do lodówki. Po wyjęciu formuję kulki (najwygodniej zrobić to specjalną łyżeczką do wycinania kulek z owoców). Obtaczam je według uznania w wiórkach kokosowych lub orzechach. Jeśli chcemy je mieć w kakaowej „koszulce” wkładam kulki do miski, posypuję przesianym przez sitko kakao i potrząsam naczyniem aż całe trufle pokryje kakao. By były jeszcze bardziej piernikowe możemy je obtoczyć w pokruszonych pienikach z dodatkiem przyprawy do piernika. Można je również za pomocą wykałaczki zanurzyć w czekoladzie: ciemnej lub białej. Udekorowane układam na paterze.

Komentarze  


#1 Krystyna 2016-12-29 18:08
Coś wspaniałego, bo: wykorzystam wałek, który kupiłam do robienia pierogów, ale ich nie zrobiłam i, wydaje mi się, że pomysł na trufle jest prosty, a jednocześnie bardzo wykwintny. Tylko Honorata mam pytanie, czy można z kupnych pierników? - Bo nic nie zostało, bo zostać nie mogło, jak ich nie było ;)
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież