Składniki na masę cytrynową:
- 4 jajka
- 2 galaretki cytrynowe
- 3 łyżki cukru
- otarta skórka z 1 cytryny
Składniki na masę truskawkową:
- 300 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki dodatkowe:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- truskawki i listki melisy do dekoracji
Wykonanie:
Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 1,5 szklanki gorącej wody. Po dokładnym rozmieszaniu studzę. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję skórkę i tężejącą galaretkę cytrynową. Rozlewam do małych słoiczków, wąskich pucharków lub literatek do około 1/3 wysokości naczynia. Odstawiam do stężenia. Truskawki kroję na kawałki. Zagotowuję z cukrem i sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypuję galaretki. Po rozpuszczeniu odstawiam do wystudzenia. Rozlewam na masę cytrynową - nie więcej niż do wysokości 2/3 naczynia. Odstawiam do stężenia. Przed podaniem ubijam śmietanę z cukrem, rozkładam na masę truskawkową, dekoruję świeżymi truskawkami i listkami melisy.
Komentarze