składniki:
- 2 budynie: jeden waniliowy i jeden bananowy (każdy na 1/2 litra)
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 300 ml śmietany 36%
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1/5 kostki masła
- około 5-6 bananów
- sok z cytryny
- 1 opakowanie biszkoptów
wykonanie:
Gotuję budyń według przepisu na opakowaniu z dodatkiem połowy porcji cukru. Do jeszcze gorącego budyniu dodaję masło i mieszam na jednolitą masę. Odstawiam do wystudzenia. Obrane banany kroję na grubsze plasterki i kropię cytryną, by nie ściemniały. Śmietany ubijam z resztą cukru na puszysty krem. W pucharkach lub słoiczkach na dno wkładam łyżeczkę masy budyniowej. Na to biszkopt, banany i keks śmietany. Powtarzam wszystko aż wypełnię całe naczynia. Na wierzchu zostawiam bitą śmietanę, dekoruję biszkoptami lub siekanymi orzechami. Schładzam przynajmniej 2-3 godziny w lodówce.