Składniki:
- 0,5 kg dobrze zmielonego twarogu lub serka homogenizowanego
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 żółtka
- pół czekolady mlecznej
- 250 g cukru
- olejek waniliowy
- kilka ciastek korzennych i czekoladek "ptasiego mleczka"
- mandarynki i kakao do dekoracji
Wykonanie:
Żelatynę moczę w odrobinie wody. Żółtka ubijam z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodaję dobrze zmielony twaróg, a na końcu delikatnie mieszam z ubitą śmietanę, posiekaną czekoladą i rozpuszczoną w gorącej kąpieli wodnej żelatyną. Na dnie przezroczystego naczynia, np. kieliszka od wina układam ciastko (może być pokruszone). Na to wykładam masę waniliowo-twarogową. Odstawiam do lodówki. Przed podaniem deser posypuję kakao i dekoruję obranymi mandarynkami i "ptasim mleczkiem".