Składniki:
- 1 kg jabłek (wybieram twarde i kwaśne)
- 200 g zimnego masła lub margaryny
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczka cukru waniliowego
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów
- garść suszonej żurawiny
Wykonanie:
Masło lub margarynę wyrabiam palcami z cukrem, cukrem waniliowym i mąką do momentu aż uzyskam konsystencję mokrego piasku. Wstawiam na chwilę do lodówki. Umyte jabłka obieram i kroję na średniej wielkości kawałki. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam w nim owoce (jeśli są mocno kwaśne polewam je miodem), posypuję je cynamonem, rodzynkami, żurawina i posiekanymi orzechami. Na wierzchu równomiernie rozkładam kruszonkę. Zapiekam jabłka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut - do momentu aż wierzch się lekko zarumieni. Podaję na gorąco. Można dodać do nich (już po upieczeniu na talerzyku) gałkę lodów śmietankowych i keks bitej śmietany.