Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut

Składniki:
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól

 

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki, jeszcze gorące, przeciskam przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaję jajka i obie mąki. Masę solę do smaku i zagniatam ciasto. Dzielę na kawałki i formuję wałek, po czym kroję go na równe kawałki. Z każdej porcji ciasta kulam kluski. Każdą spłaszczam i pośrodku robię palcem dołek. Wrzucam je do wrzącej, osolonej wody i gotuję na średnim ogniu aż wypłyną na powierzchnię (około 5 minut). Wyjmuję łyżką cedzakową, odsączam z wody i podaję do sosu mięsnego lub polewam skwarkami z boczku.

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież