Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2 osoby
do 30 minut
składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego (opcjonalnie)
wykonanie:

wszystkie składniki miksuję blenderem lub rózgą na gładkie ciasto. Odstawiam na 10-15 minut. Naleśniki smażę na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewracam na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. Do naleśników w wersji na słodko można dodać cukier waniliowy lub kakao. Z kolei do naleśników „na ostro” dodaję np. curry. Żeby zabarwić ciasto naleśnikowe dodaję zmiksowany szpinak lub sok buraczkowy.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież