Składniki:
- 50 dag świeżych pomidorów
- 2 cebule
- 2 dag tłuszczu (najlepiej masła)
- pół szklanki śmietany
- sól
- cukier
- pieprz
- 50 dag zielonych szparagów
- włoszczyzna
- 3 dag mąki
Wykonanie:
Pomidory płuczę, dzielę na części i razem z pokrojoną cebulą i włoszczyzną gotuję w niewielkiej ilości wody z tłuszczem. Przecieram przez sito pomidory oraz rozgotowane warzywa i łączę z przecedzonym wywarem. Gorący wywar doprawiam mąką rozmieszaną z wodą (pół szklanki). Całość zagotowuję, dodaję śmietanę i przyprawiam do smaku solą i cukrem. Zielone szparagi myję i oddzielam od nich główki, które gotuję na miękko w lekko osolonej wodzie. Przed podaniem wrzucam je do zupy.
Anna Gill
z ZD WODR w Gołaszynie
Komentarze