składniki:
- chleb pszenny na grzanki lub groszek ptysiowy
- natka pietruszki
- główka sałaty
- 1 cebula
- ok. 500 g zielonego groszku (najlepszy mrożony, ale może być też konserwowy)
- ok. 2 litrów bulionu
- 1,5 łyżki masła
- szczypta soli
wykonanie:
Do garnka wlewam 4 szklanki wody i doprowadzam do wrzenia. Dodaję groszek, pokrojoną cebulę, sałatę oraz posiekaną natkę. Gotuję ok. 20 minut na małym ogniu. Wyjmuję jarzyny i przecieram. Przecier wlewam do wywaru, dodaję masło i solę do smaku. Zamiast masła można dodać kostkę serka topionego o smaku śmietankowym. Dobrze mieszam. Gotuję jeszcze 15 minut. Przygotowuję grzanki, które można podać na osobnym talerzu do zupy lub posypuję zupę groszkiem ptysiowym.