składniki:
- 1 korpus z kurczaka,
- 4 skrzydełka,
- 2 udka,
- 1 pęczek włoszczyzny (2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, 1 średni por),
- po 2-3 gałązki lubczyku (potocznie nazywanego maggi) i zielonej pietruszki,
- 2-3 liście laurowe,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 suszone grzyby leśne
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
- szczypta kurkumy,
- sól,
- natka pietruszki,
- makaron nitki
wykonanie:
Umyte części kurczaka przekładam do garnka, zalewam około 4 litrami zimnej wody. Dodaję obrane i umyte warzywa oraz przyprawy, pokrojony na kawałki czosnek, suszone grzyby i około 1-2 łyżeczek soli. Zieleninę (lubczyk, pietruszkę i por) związuję nitką. Obraną z łupiny cebulę przypiekam na czarno i wrzucam do zupy. Gotuję około 10-15 minut, usuwając szumowiny. Przez kolejne 3-4 godziny gotuję rosół na niewielkim ogniu. Odcedzam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną marchewkę i mięso obrane z kości kroję na kawałki i dodaję do rosołu. Podaję z makaronem i natką pietruszki.
Komentarze