Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2 osoby
do 60 minut
składniki:
  • chleb pszenny na grzanki lub groszek ptysiowy
  • natka pietruszki
  • główka sałaty
  • 1 cebula
  • ok. 500 g zielonego groszku (najlepszy mrożony, ale może być też konserwowy)
  • ok. 2 litrów bulionu
  • 1,5 łyżki masła
  • szczypta soli

 

wykonanie:

Do garnka wlewam 4 szklanki wody i doprowadzam do wrzenia. Dodaję groszek, pokrojoną cebulę, sałatę oraz posiekaną natkę. Gotuję ok. 20 minut na małym ogniu. Wyjmuję jarzyny i przecieram. Przecier wlewam do wywaru, dodaję masło i solę do smaku. Zamiast masła można dodać kostkę serka topionego o smaku śmietankowym. Dobrze mieszam. Gotuję jeszcze 15 minut. Przygotowuję grzanki, które można podać na osobnym talerzu do zupy lub posypuję zupę groszkiem ptysiowym.

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież