W zupie, sałatce i na polu - w takich postaciach mogli zobaczyć szparaga uczestnicy specjalnego seminarium.
Po raz kolejny tego typu impreza została zorganizowana w Centrum Wystawowo-Edukacyjnym w Gołaszynie. W programie znalazły się wykłady specjalistów branżowych Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu: Jarosława Górskiego (poświęcony uprawie szparagów białych i zielonych), Elżbiety Różańskiej (o opłacalności szparagowych upraw) oraz Aldony Jankowskiej (o możliwościach wyróżniania i ochronie żywności wysokiej jakości). Była też wycieczka na plantację zielonych szparagów Ryszarda Sytnika w Golinie Wielkiej. Właściciel gospodarstwa podzielił się z nami swoim wieloletnim doświadczeniem w uprawie tych warzyw, opowiedział o rynkach zbytu i organizacji pracy. Pokazał nam pomieszczenia do segregacji i pakowania szparagów. Nie zabrakło też degustacji potraw ze szparaga przygotowanej i zaprezentowanej przez Annę Gill, specjalistkę WODR-u, o czym można przeczytać na HOTBLOG-u.