... czyli warsztaty kulinarne dla dzieci w Gołaszynie.
Kilkunastoosobowa grupa małych mieszkańców Czechnowa uczestniczyła w zajęciach kulinarnych „Zdrowo jemy - zdrowo rośniemy” zorganizowanych z inicjatywy sołtys Karoliny Salamon w Villi Aurora w Gołaszynie. Poprowadził je szef kuchni Robert Gruszczyński wraz z kucharzami: Tomaszem Szusterem i Wiktorem Gruszczyńskim. Dla i z pomocą dzieci ugotowali zupę ze świeżych, pełnowartościowych warzyw i usmażyli tajskie naleśniki z bananami. Przekazali też uczestnikom zasady zdrowego odżywiania. Młodzi kucharze mogli poznać smak i zapach różnych produktów i przypraw. Nawet niejadek nie mógł oprzeć się pachnącym potrawom, do przygotowania których wcześniej sam się przyłożył. - Mamy nadzieję, że dzięki naszym zajęciom, dzieci będą wiedziały, że potrawy wyczarowane z warzyw i owoców, są naprawdę smaczne. Świadczy o tym fakt, że na drugi dzień po zajęciach wszyscy chcieli mieć w domu na obiad naleśniki tajskie z bananami. Cieszymy się, że pod czujnym okiem szefów kuchni nasze dzieci mają szansę stać się prawdziwymi smakoszami, a być może też szefami domowej kuchni - podkreśla Karolina Salamon.
Warto dodać, że dzieci przygotowywały dania pamiętając o zasadach bezpieczeństwa i higieny. Szef kuchni Robert Gruszczyński zdradzając kulinarne tajniki uczył jednocześnie dobrych manier i reguł savoir-vivre’u, podkreślając, że pracując w kuchni trzeba być pewnym siebie, by móc tworzyć też własne kompozycje smakowe.
Komentarze