Krem ze szparagów, flaczki, króliczy comber z sosem śliwkowym, zupa wielkopolska, kaczka z modrą kapustą, faszerowany schab z kluseczkami, karkówka cebulowa z pyzami, sernik, deser owocowy, gruszki w sosie waniliowym to tylko niektóre z dań, jakie serwowano podczas konkursu kulinarnego „Wielkopolski Obiad” na rawickim rynku.
Do rywalizacji przystąpiło osiem zespołów, reprezentujących szkoły gastronomiczne, koła gospodyń wiejskich i rawickie instytucje. Ich zadaniem było przygotowanie przystawki lub deseru, zupy oraz dania głównego, związanych z regionalną i tradycyjną kuchnią wielkopolską. Każda ekipa musiała wykonać po pięć porcji degustacyjnych każdego z trzech dań konkursowych. Trzy porcje były przeznaczone dla jury degustacyjnego, a dwie porcje były serwowane jurorom aranżacyjnym. Uczestnicy konkursu podawali poszczególne dania na pięknie udekorowanych stołach. Podczas degustacji z chęcią opowiadali o przygotowaniu potrawy i ich pasji do gotowania. Ostatecznie rywalizację wygrały przedstawicielki koła Gospodyń Wiejskich z Grąbkowa: Aleksandra Pieprzyk i Halina Samol. Drugie miejsce zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sobiałkowie: Bronisława Sobieraj i Elżbieta Werno, a trzecie Justyna Mazurek i Aurelia Bartkiewicz, reprezentujące rawicki Zakład Usług Komunalnych. Co ciekawe w gotujących ekipach było dwóch panów: Tomasz Bzdęga (Dom Kultury w Rawiczu) oraz Michał Lisiak (Zespół Szkół Przyrodniczo-Technicznych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Bojanowie).