Z serkiem waniliowym, czekoladą, owocami i bitą śmietaną, ze szpinakiem, kurczakiem i serem fetą to tylko niektóre z naleśnikowych propozycji, które czekały na osoby, które przyjechały zasmakować propozycji kulinarnych „Biby Naleśnikowej” - jednodniowej imprezy, zorganizowanej przy Ośrodku Kultury Chazackiej* w Chojnie przez Stowarzyszenie KGW „Chojnianki”.
Na uczestników "Biby" czekały liczne atrakcje. Oprócz degustacji kilkudziesięciu rodzajów naleśników rozegrano trzy konkursy: rzut lotką do naleśnika, smażenie naleśników na czas oraz przygotowanie najsmaczniejszego dania naleśnikowego. Nad prawidłowym przebiegiem konkursów czuwało 4-osobowe jury. Do wyboru mieli, m.in. „Kurkową parę”, „Miętową śliwkę”, „Malinową rozkosz”, „Kieszeń sołtysa”, „Naleśniki a'la pizza” i „Różowe szaleństwo na ostro”. Hitem okazały się te pod hasłem „Kieszeń sołtysa”, przygotowane przez „K.L.A.R.” z Kawcza. W skład farszu weszło mięso mielone, kiszona kapusta i zwykła kapusta. Jak stwierdziła reprezentantka K.L.A.R-u z Kawcza - proporcje i przyprawy nie do określenia. Drugie miejsce zajęła „Kurkowa para” Stowarzyszenia KGW „Chojnianki”, a trzecie „Naleśnik z serem i owocami” Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich z Rozdrażewa. Najwięcej naleśników w ciągu 10 minut usmażyła Halina Kasprzak z Kawcza, a reprezentantka K.L.A.R-u, Dorota Kozak najcelniej rzucała też do naleśnika.